PDK ”Pedagogisk digital kompetens”

Feb 16
2010

Dags att göra mitt andra inlägg efter att ha kikat runt på filmer om PDK.
Jag har läst litteratur och sett på en hel del klipp om det digitala inom skolomsorgen.
Jag hittade bl.a.: http://www.youtube.com/watch?v=STi2B1rqS0s 
Klippet handlar om en forskare som heter Annika Lantz, som gör studier på digitala läromedel. Hon påstår att skolan är ganska underutvecklade när det gäller dator
Hon påstår också att med teknologi så lär vi oss snabbare och blir allt bättre på kortare tid samtidigt som man har kul. Men att åstadkomma detta krävs det att man har en egen dator.
Ställer mig då frågan, har skolan råd att täcka alla resurser till detta?

Användningen av datorn som vi vet har nått låga åldrar. Men frågan är om detta kan anses som något bra? Självklart utvecklar barnen tidig kompetens för IT. Men hur är det med användandet då? Kan man försäkra att alla elever använder det till ett gott syfte?
Jag tror att det behövs pedagoger som lär ut om IT, vilket får barnen medvetna om vad för konsekvenser det kan ske med användandet.
IT tycker jag är något positivt inom skolomsorgen. Vi får tag i information, gör uppgifter som vi sedan kan lämna in via internet och vi kan kommunicera med andra om man skulle vilja ha hjälp.

fann även denna klipp http://www.youtube.com/watch?v=5TazL4CksLI&feature=PlayList&p=B33A4AA5888EB13C&index=0&playnext=1
”Digitalt sammensatte tekster – pedagogisk begrunnelse”

Förstod 75-80% utav vad som sades vid första gången så förberedd er att höra om det igen (OBS norska!)

Tack för tiden ni tog till att läsa, Mvh Luan f-3.

2 Responses to “PDK ”Pedagogisk digital kompetens””

  1. Grupp9 says:

    Väldigt bra fråga, hur vet vi som lärare att eleverna faktiskt använder det till ett gott syfte? Jag tror att IT får elever, och människor i allmänhet, att våga bli någon annan och kanske göra eller säga något som man i vanliga fall inte skulle. Exempelvis mobbning genom Internet eller mobil – bara för att det inte är ansikte mot ansikte. Det behövs goda peadgoger inom området som kan bemötande eleverna och hjälpa dem att inse vikten av att behandla andra som de själva vill bli behandlade – även om inte är ansikte mot anikte.

    //Madelene

  2. grupp9 says:

    Det här med att man tror att man kan behandla andra hur som helst bara för att det inte är ansikte mot ansikte har jag också funderat lite övet. Det är en del av den negativa sida som data användandet medför. Det kan kännas som att det finns folk som tänker att internet är en annan värld, Men det som händer över internet är ju också våran verklighet. Jag tror att det är viktigt att man tidigt som både pedagog och förälder berättar vad det innebär att till exempel lägga upp biler och texter på internet. Mycket med internet är väldigt bra! Men det finns ju också en sida som är mindre bra, och det är viktigt att man är medveten om det. / Anna

Leave a Reply

Visit Our Friends!

A few highly recommended friends...

Archives

All entries, chronologically...

Pages List

General info about this blog...

Hoppa till verktygsfältet